Numai daca avem radacinile sanatoase, putem inflori frumos!

Foarte multi dintre noi s-au smuls din neam, din datini si obisnuinte si au plecat in alte lumi, cu alte reguli. Si-au infipt radacinile acolo si incet, incet au inceput sa renasca. Poate nu vor mai inflori niciodata la fel, dar supravietuiesc.

Ceilalti suntem insa legati “ombilical de Romania”, vorba maestrului Radu Beligan. Conectati definitiv la familie, la ceea ce purtam in noi din alte vieti, la experiente si tristeti.

Impietrim in trecut sau suntem aici sa rezolvam deficientele trecutului, ceea ce stramosii nostri au lasat neterminat?

Aproape ca nu stiu sa raspund nici in ceea ce ma priveste.
Stiu cu siguranta insa ca am avut norocul ca, timp de 14 ani, sa fiu vegheata si indrumata de un om profund spiritual, strabunica mea. Am invatat despre istoria acestui popor prin experientele ei. Am inteles ca oamenii sunt mai mult decat ceea ce par, pentru ca strabunica mea a demonstrat mai mult. Sotul ei a fost declarat erou national si dat disparut in al doilea razboi mondial. In ciuda evidentelor insa, strabunica nu l-a jelit. Oamenii au hulit-o atunci, au defaimat-o. Insa Maica mea a tinut drumul drept. Si-a asteptat rabdatoare sotul. Si la mai bine de un an, intr-o dimineata insorita, tarandu-si un picior, Lice al ei s-a ivit pe ulita satului. Fusese deportat in Siberia, dar supravietuise. Ea stiuse, simtise ca traieste pentru ca legatura lor era profunda, adevarata.

In goana dupa nimic ne-am pierdut pe undeva puterea de a privi in noi, de a ne simti unii pe altii, de a ne respecta tristetile si de a ne bucura impreuna. Si am invatat sa fugim de trecut. El insa ne urmareste. Problemele nerezolvate ne complica vietile, ne impovareaza.

Spune Maestrul: “Omenirea a comis unele dintre cele mai grave crime, in numele Adevarului. Barbati si femei au fost arsi pe rug. Intregi culturi ale unor civilizatii au fost distruse. Cei care au pacatuit mancand carne au fost alungati. Cei care cautau cai diferite au fost exclusi. Un Om a fost crucificat, in numele adevarului. Dar inainte ca El sa moara ne-a lasat o extraordinara definitie a Adevarului. Nu e ceea ce ne aduce certitudini. Nu e ceea ce ne tine in inchisoarea ideilor noastre preconcepute. Adevarul e ceea ce ne face liberi.”

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Stare and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Numai daca avem radacinile sanatoase, putem inflori frumos!

  1. [D][S][N] says:

    “Om liber e acela care n-are nevoie să spună nicio minciună.”

  2. Anca says:

    Doar traind in Adevar poti trai cu adevarat!!multumesc mult pentru articol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *